Wordt u ook SCHULDHULPMAATJE?

Wordt u ook SCHULDHULPMAATJE?

 

Schulden, onbetaalde rekeningen, slapeloze nachten; steeds meer Nederlandse huishoudens hebben financiële problemen. Vier op de tien gezinnen komen niet rond van hun budget, bijna twee miljoen Nederlanders zitten “krap bij kas” en staan vaak rood. Het gaat dikwijls van kwaad tot erger.

 

Via de Gemeentelijke Kredietbank of Sociale Dienst van de gemeente komen mensen steeds vaker in een schuldsaneringtraject. Ze krijgen dan hulp van professionals, maar omdat binnen het gemeentebudget niet voldoende tijd en aandacht gegeven kan worden, worden daarnaast ook externe bureaus ingeschakeld. De kosten daarvan kunnen behoorlijk oplopen en moeten dan door de mensen zelf worden gedragen.

 

In het project “Schuldhulpmaatje” wordt deze extra begeleiding (gratis) gegeven door vrijwilligers. Bovendien kan hierin ook rechtstreeks om hulp gevraagd worden door mensen die in financiële problemen dreigen te komen. Schuldhulpmaatje is een project van de landelijke kerken. Dit project is ruim drie jaar geleden gestart en nu al in meer dan 60 gemeenten actief.

 

Vorig jaar waren ook Purmerendse kerken bezig met het opzetten van zo’n organisatie en werden daarvoor onder meer via het eerste deel van dit artikel “SchuldHulpMaatjes” gezocht. En met succes. In augustus 2013 is toen de stichting SchuldHulpMaatje Purmerend opgericht (met als bestuur afgevaardigden van nu 6 kerken), in november werden de eerste 12 maatjes opgeleid, en in januari begon het eigenlijke werk. Helaas blijkt dit erg hard nodig te zijn, want in het eerste half jaar hebben zich al 30 “clienten” aangemeld. De volgende 3-daagse maatjestraining is dan ook al gepland (voor 20 september en 4 en 18 oktober). Hiervoor zijn op dit moment 8 aanmeldingen, maar er is ruimte voor nog meer maatjes. Wie wil ook schuldhulpmaatje worden???

 

Wat doen Schuldhulpmaatjes?

Een maatje komt gemiddeld eens per week bij iemand op bezoek. Contact heeft een duidelijk doel! Zicht krijgen op de financiële situatie en deze weer op orde brengen. Bovendien helpt het maatje iemand om mentaal weerbaar te worden, om opnieuw prioriteiten te stellen. Wat vind je nu echt belangrijk en waar wil je je geld aan uitgeven? Deze cruciale vragen hebben een helder antwoord nodig. Daarna kunnen nieuwe (financiële) keuzes worden gemaakt. Het maatje biedt ondersteuning bij dit proces.

 

Het is belangrijk dat een maatje affiniteit heeft met cijfers, financiën en de doelgroep. Een luisterend oor en een open mind zijn ook van belang. Een maatje durft iemand een spiegel voor te houden en kan tijdig doorverwijzen.

 

Hoe worden maatjes opgeleid?

Maatjes gaan niet zomaar aan de slag. Ze krijgen een interessante driedaagse zogenaamde PPP-training (Persoonlijkheid, Portemonnaie en Praktijk). Men leert daar over typen persoonlijkheden (spenders en spaarders), financiën en schuldhulpverlening. Ook zijn er coördinatoren die elk een aantal maatjes begeleiden.

 

Kijk gerust verder op deze site voor meer informatie